Фото без опису

Традиційно з приходом понижених температур різко зростає кількість пожеж, адже громадяни починають обігрівати свої оселі електроприладами, камінами, печами, при цьому, часто не дотримуються правил пожежної безпеки. 

Слід зазначити, що з початку року на Чернігівщині виникло 126 пожеж, під час яких 10 осіб загинуло, ще 1 особа отримали опіки різного ступеня тяжкості.

У зв'язку з цим, рятувальники звертаються до громадян! Підготовка обігрівальних приладів до їх безпечної експлуатації залежить безпосередньо від самих господарів і мешканців будинків. Потрібно пам’ятати - у разі користування пічним опаленням необхідно перед початком, а також упродовж опалювального сезону періодично, але не рідше одного разу на три місяці очищати димоходи та печі від сажі. Відстань від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 50 см. Перед топковим отвором підлога з горючого матеріалу має бути захищена металевим листом розміром не менше 50х70см. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність та місця пошкоджень, які необхідно негайно замурувати.

Під час експлуатації пічного опалення забороняється: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати слідкувати за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; розміщати паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати не загашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті рідини; використовувати для опалення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топку печей з відкритими дверцятами топкового отвору; прокладати димоходи опалювальних печей поверхнею горючих основ. Пам’ятайте: неухильне дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути лиха й зберегти своє життя та майно.

Щоб запобігти трагічним подіям та загибелі людей на пожежах, рятувальники постійно здійснють активну профілактичну роботу в приватному секторі.

Так, рятувальники провели роз’яснювальну роботу серед мешканців Носівської, Мринської та Макіївської територіальних громад щодо пожежної безпеки у побуті. Рятувальники розповіли, які порушення найчастіше призводять до біди. Наголосили, що наслідком легковажного ставлення до несправностей у приладах і системах обігріву, порушень правил експлуатації, користування саморобними обігрівачами є пожежі в оселях і на подвір’ях, травмування й загибель громадян, втрата майна і даху над головою. Також працівники Служби порятунку розяснили людям правила пожежної безпеки, наголошували, що необхідно уважно слідкувати за станом електромереж у приміщенні, не вмикати одночасно побутові електроспоживачі великої потужності, не палити у ліжку, не залишати малолітніх дітей без нагляду. Насамкінець рятувальники вручали тематичні листівки з основними правилами пожежної безпеки у побуті.

При виникненні пожежі чи надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером «101»!

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

головний інспектор ВЗНС Ніжинського РУ

ГУ ДСНС України у Чернігівській області