Фото без опису  У зв’язку з нестійкою температурою повітря та різких її перепадів, крига на водоймах Чернігівщині стає більш крихкою, пористою та слабкою, не дивлячись на те, що зберігає достатню товщу. Тому вихід на лід може бути небезпечним. У зв’язку з цим, рятувальники Головного управління ДСНС України у Чернігівській області застерігають та радять рибалкам, любителям відпочинку на льоду, особливо дітям утриматись від виходу на водойми аби уберегти своє життя. Слід зазначити, що найчастіше ризикують потрапити під кригу любителі підлідної риболовлі. У полоні азарту вони часто нехтують правилами безпеки і йдуть на невиправданий ризик.

  Нагадуємо, що лід небезпечний біля берегів, в заростях прибережного очерету, поблизу вмерзлих предметів, у місцях зливу каналізаційних стоків або там, де проходить сильна течія чи б’ють джерела. Ненадійним і надзвичайно небезпечним є лід припорошений снігом. Особливо обережно необхідно спускатися з берега, бо тут лід не щільно з'єднується із сушею.

  Якщо Ви провалились під лід, то не піддавайтесь паніці. Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтесь на плаву, уникаючи занурення з головою. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи на його грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Якомога ефективніше використовуйте своє тіло, збільшуючи ним опорну площу. Вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки Ви прийшли і де міць льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

  Якщо у Вас на очах під лід провалилась людина, то крикніть їй, що Ви йдете на допомогу. Наближайтеся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки. Підкладіть під себе лижі, дошку або фанеру. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи, дошки чи щось подібне треба за 3-4 метра. Намагайтеся витягти людину на лід, а потім разом поповзом повзіть з небезпечної зони. Потім постраждалого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

  Якщо Ви не сам, тоді візьміть один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко - постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, а мокрий одяг тягне його донизу.

Рятувальники Служби порятунку «101» завжди готові надати допомогу громадянам, які опиняться в небезпеці, але нагадують та закликають бути уважними та обережними, дотримуватися правил безпеки на водоймах. Життя і здоров’я, у першу чергу, залежить, від Вашої уважності та обережності.

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

головний інспектор ВЗНС Ніжинського РУ

ГУ ДСНС України у Чернігівській області