В Україні триває сезон господарських робіт, який насамперед супроводжується боротьбою зі сміттям та залишками рослинності шляхом спалювання. Така діяльність, за яку, між іншим, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, призвела до того, що збільшилась кількість пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

    Так, з початку 2021 року на території України вже сталося понад 60 лісових пожеж та більше 7 тисяч пожеж на відкритих ділянках місцевості: трави, сміття тощо.

    Зокрема, у Носівському районі зареєстровано 24 повідомлень про пожежі на відкритих ділянках місцевості: трави, сміття тощо, площа пройдена вогнем становить близько 28 га.

     Тож, з огляду на стрімке наближення до пожежонебезпечного періоду, рятувальники посилюють профілактичну роботу серед громадян щодо попередження виникнення пожеж на відкритих територіях та в екосистемах України. Зокрема, у складі рейдових груп фахівці Служби порятунку здійснюють подворові обходи мешканців приватного сектору, а також виявляють паліїв безпосередньо на місцях спалювання.

     ДСНС нагадує: категорично забороняється спалювати сміття, розводити багаття поблизу лісових насаджень, сухої рослинності та залишати недопалки чи сірники на трав’янистій підстилці.

    Необхідно пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не лише навколишньому середовищу, але й, в першу чергу, вашому життю та здоров'ю!

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області