Традиційно з приходом понижених температур різко зростає кількість пожеж, адже громадяни починають обігрівати свої оселі електроприладами, камінами, печами, при цьому, часто не дотримуються правил пожежної безпеки. 

   Від початку 2021 року на території Чернігівської області виникло 222 пожежі що на 68,2% більше ніж минулого року в яких загинуло 14 осіб.

   На території Носівського району виникло 7 пожеж що на 250% більше ніж у минулому році під час яких загинула 1 особа! 

  У зв'язку з цим, рятувальники звертаються до громадян! Підготовка обігрівальних приладів до їх безпечної експлуатації залежить безпосередньо від самих господарів і мешканців будинків. Потрібно пам’ятати - у разі користування пічним опаленням необхідно перед початком, а також упродовж опалювального сезону періодично, але не рідше одного разу на три місяці очищати димоходи та печі від сажі. Відстань від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 50 см. Перед топковим отвором підлога з горючого матеріалу має бути захищена металевим листом розміром не менше 50х70см. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність та місця пошкоджень, які необхідно негайно замурувати.

  Під час експлуатації пічного опалення забороняється: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати слідкувати за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; розміщати паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати не загашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті рідини; використовувати для опалення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топку печей з відкритими дверцятами топкового отвору; прокладати димоходи опалювальних печей поверхнею горючих основ. Пам’ятайте: неухильне дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути лиха й зберегти своє життя та майно.

  Щоб запобігти трагічним подіям та загибелі людей на пожежах, рятувальники постійно здійснють активну профілактичну роботу в приватному секторі.

   Так, рятувальники провели роз’яснювальну роботу серед мешканців міста Носівка та села Володькова Дівиця щодо пожежної безпеки у побуті. Рятувальники розповіли, які порушення найчастіше призводять до біди. Наголосили, що наслідком легковажного ставлення до несправностей у приладах і системах обігріву, порушень правил експлуатації, користування саморобними обігрівачами є пожежі в оселях і на подвір’ях, травмування й загибель громадян, втрата майна і даху над головою. Також працівники Служби порятунку розяснили людям правила пожежної безпеки, наголошували, що необхідно уважно слідкувати за станом електромереж у приміщенні, не вмикати одночасно побутові електроспоживачі великої потужності, не палити у ліжку, не залишати малолітніх дітей без нагляду. Насамкінець рятувальники вручали тематичні листівки з основними правилами пожежної безпеки у побуті.

   При виникненні пожежі чи надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером «101»!

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області