Фото без опису

  За даними УкрГідрометцентру найближчими днями на території Чернігівщини очікується зниження температури повітря до -19 градусів морозу, тож є велика вірогідність переохолодження організму.

  Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг. При тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур). До обмороження більш схильні пальці, кисті, стопи, вуха і ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк. Пізніше уражена шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з’являються пухирі з прозорою рідиною.

 Тому, рятувальники закликають громадян бути обережними під час морозів і берегтися від переохолодження:

- ні в якому разі не вживайте спиртні напої - алкогольне сп’яніння сприяє    високій втраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла;

- не паліть на морозі - паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;

- носіть просторий одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Бажано носити верхній одяг, що не промокає. Тісне взуття, відсутність устілки можуть створювати передумови обмороження;

- не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу;

- у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом;

- перед виходом на холод бажано поїсти - вам необхідна додаткова енергія;

- слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок взимку.

Бережіть себе та своїх близьких!

 

Носівський РС Управління ДСНС

України у Чернігівській області