Фото без опису

   Повсякденна праця рятувальників, перш за все, спрямована на запобігання виникненню різноманітних надзвичайних подій, зокрема, шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення. Попри це, громадяни не завжди відповідально ставляться до власної безпеки та добробуту своєї родини, що може обернутися трагічними наслідками.

   Лише упродовж минулого тижня з 18 по 25 січня в житловому секторі сталося 4 пожеж, 1 особа загинула!

   Порушення правил пожежної безпеки, недотримання рекомендацій з правильної експлуатації приладів обігріву та пічного опалення, несправність електричного та газового обладнання та необережне поводження з вогнем — першопричини смертельних випадків на пожежах у приватному секторі.

    Так, для прикладу, трагічна подія трапилася 23 січня в с. Володькова Дівиця, до Служби порятунку надійшло повідомлення від місцевих мешканців про займання житлового будинку, по прибуттю рятувальників в будинку було сильне задимлення та свідки повідомили що в будинку може знаходитись господар, відразу не гаючи часу в засобах індивідуального захисту органів дихання рятувальники пішли в будинок для гасіння пожежі та пошуку господаря якого виявили на підлозі без ознак життя.

  19 січня в с. Мрин трапилась пожежа житлового будинку. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено: стіни, перекриття, покрівлю та майно в житловому будинку. Причиною пожежі став недолік конструкції, порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів (відсутня протипожежна розділка).

   Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення. Не забувайте розповідати дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь.

   Шановні громадяни! Будьте вкрай обережними, дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань, будьте відповідальними та наполегливо дотримуйтеся рекомендацій фахівців, а саме:

  • не паліть у ліжку;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски тощо;
  • не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
  • використовуйте пічне опалення та прилади для обігріву, дотримуючись правил пожежної безпеки.

При виникненні пожежі чи іншої надзвичайної події негайно викликайте Службу порятунку за номером «101»!

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області

Фото без опису