14.09.2018 року відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській обласній державній адміністрації, на якій були обговорені питання щодо епізоотичної ситуації по африканській чумі свиней та про посилення контролю щодо виконання оздоровчих заходів по сказу тварин в неблагополучних пунктах.

     Також було оголошено про проведення восени 2018 року пероральної імунізації м’ясоїдних тварин в Чернігівській області проти сказу, що проводитиметься повітряним шляхом за допомогою літака АН-2.

      Поживна принада в яку поміщений полімерний блістер з антигеном проти сказу (ВІП)  призначена для собак, вовків, лисиць, койотів, єнотоподібних собак, єнотів, ведмедів, панд, ласок, тхорів, борсуків, видр, гієн, земляного вовка, домашніх та диких кішок.

        Спеціальні застереження для осіб і обслуговуючого персоналу, які застосовують ВІП: не допускати контакту вакцинного вірусу з слизовими оболонками або травмованою шкірою. У випадку попадання вакцинного вірусу, ушкоджене місце промити водою з милом та звернутись за медичним оглядом. При розкладці вакцини потрібно використовувати захисний одяг та рукавички.

       Дане спеціальне застереження потрібно врахувати жителям населених пунктів району і не чіпати руками дану принаду та не розпаковувати блістер.

Фото без опису

          Принада з блістером має такий вигляд. Вакцину застосовують двічі на рік, розповсюджуючи вручну або з авіатранспорту. Використовують 15-25 доз вакцини на 1 км², можливе застосування більшої кількості в залежності від епізоотичної ситуації та щільності популяції тварин. При розповсюдженні вакцини авіатранспортом через однакові відстані формують квадрати на картах, наприклад, 250-500 x 250-500 метрів. При цьому можливе додаткове ручне застосування вакцини в місцях безпосереднього проживання тварин (нори).

Носівський РУ ГУ ДПСС