Фото без опису

   На території Мринської об’єднаної територіальної громади  зафіксовано нові факт шахрайства.

   Жертвами зловмисників може стати будь-хто з жителів громади, а розмір збитку може скласти від кількох десятків гривень до тисяч доларів...

   Під особливою загрозою – люди пенсійного віку та люди з обмеженими фізичними можливостями.

  Найбільш поширене шахрайство, коли злочинці представляються працівниками соціальних служб, благодійних фондів, політичних партій, і потрапляють до житла літніх людей під приводом виплати додаткових пенсій, всіляких державних виплат, надання матеріальної допомоги.

   Різновидів подібного шахрайства безліч. Зафіксований на території громади – коли зловмисники запевняють пенсіонерів, що принесли їм 150-200 грн. матеріальної допомоги, вручають літній людині сувенірну купюру в 500 гривень (нібито менше немає) і, отримавши здачу справжніми грошима, йдуть швиденько з хати.

   Іноді ж шахраї діють більш нахабно: не просто «кидають» людей похилого віку на здачі, але й забирають всі їхні заощадження, побачивши де вони зберігаються коли потерпілий дістає зі схованки гроші на здачу. Далі відвернути його увагу, наприклад, заповненням необхідних для отримання «допомоги» паперів, і витягнути зі «схованки» всі заощадження.

 Майже так само діють і псевдо-працівники комунальних служб, (контролери лічильників і т.д.).

   Що б не потрапити «на гачок» шахраїв дотримуйтесь наступних порад:

  • перед тим, як впустити чужого в будинок, попросіть його показати посвідчення. Чесну людину ви цим навряд чи образите, а ось зловмисника відлякаєте.
  • якщо є телефон, не полінуйтеся запитати номер (стаціонарний!) держструктури, штабу або фонду, співробітником якого представляється той, хто прийшов, і переконайтеся, що ваш гість, дійсно, має до них відношення.
  • в жодному разі не давайте незнайомцям можливість побачити, де зберігаються ваші заощадження.
  • краще зберігати гроші в різних місцях: кілька сотень на поточні видатки - в одному місці, а основні кошти - в іншому.

 

Будьте уважні та обережні!

 

Виконком Мринської сільської ради