Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише за минулі три доби піротехніки ДСНС здійснили 67 виїздів, під час яких вилучили та знищили 345 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 5 авіаційних бомб.

   Найчастіше, застарілі снаряди знаходять громадяни на відкритих територіях поблизу населених пунктів, а також під час земельних або будівельних робіт. Останнім часом почастішали й випадки, коли боєприпаси виявляють збирачі грибів.

   Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 41 тис. 460 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 593 авіаційні бомби.

На території Носівського району зареєстровано 2 випадки виявлення вибухонебезпечних предметів в с . Рівчак Степанівка та м. Носівка часів минулих війн дані снаряди вилучили та знищили піротехніки ДСНС України.  

   Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Носівський районний сектор Управління ДСНС України у Чернігівській області вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

     Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

   Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

 

А. ШЕЛЕСЮК

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області