Кабінет Міністрів України своїм рішенням запроваджує в Україні систему електронних торгів на дозволи й ліцензії на використання надр. У першу чергу це стосується видобутку газу. Таким чином розшириться коло учасників ринку, збільшаться обсяги інвестицій і надходження до бюджету України, а також посилиться державна енергонезалежність.

  Такі дозволи будуть надаватись лише на відкритих аукціонах через систему електронних торгів ProZorro – для запобігання можливій корупції. Відтепер можна відслідкувати торги на кожному етапі їх проведення. Контакт з чиновниками не потрібен. Правила – прозорі й єдині для всіх. А дозволи продаються на аукціонах за ринковою ціною.

      Кожен може в режимі онлайн бачити, що продається на аукціонах, де продається, ціну і обсяги видобування. Терміни погоджень будуть значно скорочені, аукціони будуть проведені вже в найближчі місяці.

Прийняття Кабінетом Міністрів України цього пакету рішень дає можливість значно збільшити обсяги інвестицій, а також власного видобутку.

     Наразі на аукціон виставляється 44 спецдозволи з початковою вартістю 3 мільярди гривень (раніше така кількість ділянок виділялася за 50 мільйонів) – вигода для бюджету держави очевидна. До того ж, ці рішення дозволять відкрити доступ до видобутку на 14 ділянках на шельфі Чорного моря.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман:

Наша мета – відкрити геодані, дати можливість приходити бізнесу на основі прозорих аукціонів і добувати газ, аби ми відмовилися від імпорту. Як відмовимося – знизимо ціни і не будемо перебувати під впливом імпортних цін. Ми приймаємо рішення про відкриття даних, про запровадження аукціонів. У нас уже підготовлені 44 ділянки запасом 150 мільярдів кубометрів газу, які потребують інвестицій, технологій, де будуть працювати українці, і ми зможемо забезпечити незалежність від будь-якої держави.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України