Шановні бджоляри, Мринською сільською радою проводиться відповідна робота з метою запобігання загибелі бджіл від застосування пестицидів і агрохімікатів. 

       Згідно ст. 13  ЗУ «Про бджільництво»– кожен хто тримає у власному користуванні пасіку повинен бути зареєстрований в місцевих органах самоврядування, за місцем проживання та мати на неї ветеринарно-санітарний паспорт.

       При виїзді на тимчасову стоянку на територію своєї чи іншої сільської ради, необхідно повідомити про місце стоянки відповідного сільського голову чи старосту.

 

      До відома керівників агро-формувань та власників земельних ділянок    

      Згідно закону України «Про бджільництво» , Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», Державних санітарних правил « Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства, та сприяти розвитку бджільництва, адже це підвищує запилення рослин, та підвищує врожайність.

     При проведенні обробок згідно ст. 2 ЗУ «Про бджільництво», необхідно повідомити через засоби масової інформації за три дні до обробки, сільських голів чи старост (для повідомлення пасічників) , спілки пасічників, пасічників пасіки яких знаходяться на відстані 10 км про обприскування вказавши час обробки, препарат, ступінь і строк дії токсичності препарату.

     Проводити обприскування в час коли найменший літ бджоли – ранок, вечір, та в безвітряну погоду.

     Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності угідь, які розташовані ближче:

  • 5 км. Від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км. Від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду;
  • 1 км. Від населених пунктів, тваринницьких і птахівних ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

     Статтею 38 цього ж Закону передбачено що, порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно – правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

     Відповідальність за порушення законодавства несуть особи, винні в наступному:

- неповідомленні ( приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення    загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

-   порушені технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл. 

 

 

 

     Виконавчий комітет Мринської сільської ради