Уже з понеділка, 2 квітня, українці можуть вільно обирати свого лікаря: терапевта для дорослого, педіатра для дитини чи сімейного лікаря для усієї сім’ї, за умови, що обраний ними заклад вже підключений до системи «Електронне здоров'я». Підписуючи декларацію з обраним лікарем, пацієнт повідомляє державу через Національну Службу Охорони Здоров’я (НСЗУ), що кошти за його обслуговування мають надходити саме у цей медзаклад. Тож декларація фактично є формою заяви. Її не потрібно перепідписувати: декларація діє доти, поки людина не вирішить змінити свого лікаря.

Фото без опису

            Щоб обрати свого лікаря, потрібно взяти паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон, прийти до фахівця та підписати з ним декларацію. Для обрання лікаря дитині (педіатра) необхідно взяти ще свідоцтво про її народження. Дитину приводити необов’язково. Декларацію з лікарем в цьому випадку підписує один з батьків або інший законний представник дитини.

Фото без опису

           Порядок вибору лікаря, затверджений Міністерством охорони здоров’я, визначає, що лікаря можна обрати у будь-якому медзакладі, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Водночас цей медзаклад має бути підключеним до системи «Електронне здоров'я». Це важливо, адже інформація про пацієнта зберігатиметься не в папках чи картонних коробках, як це було раніше, а в електронній системі.

Фото без опису

          Як запевняють в Управлінні охорони здоров’я ОДА, можливість підписати декларацію з обраним фахівцем є у всіх жителів області. Через те, що лише 19% робочих місць лікарів обладнані необхідною комп’ютерною технікою, декларацію можна підписати на папері, а вже згодом лікар самостійно зафіксує її в системі за допомогою особистого електронного ключа.

Фото без опису

         Кінцевого терміну підписання декларацій не існує. Тож поспішати до поліклініки саме другого квітня не варто. Укласти угоду можна під час найближчого візиту до лікаря.

 

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю

                                                                                                                                                           Чернігівської облдержадміністрації.