Вже цього року селяни зможуть отримати дотаційні кошти за вирощування молодняку великої рогатої худоби в розмірі 2500 гривень за тварину. Для реалізації цього проекту з державного бюджету виділять понад 700 мільйонів гривень.

Фото без опису

На початку лютого цього року урядом був затверджений «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва». Одним із інструментів державної підтримки розвитку тваринництва є надання фізичним особам спеціальної бюджетної дотації за утримання молодняка ВРХ - вирощування телят до однорічного віку.

Так, дотація за молодняк надається на безповоротній основі за утримання ідентифікованої та зареєстрованої в установленому порядку великої рогатої худоби до 13-місячного віку.

«Наразі є тільки постанова від 7 лютого, але ще немає конкретних сум, – розповідає начальник відділу тваринництва Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної  адміністрації Віктор Олексенко. – На забезпечення дотації по всій Україні державою планується виділити 700 мільйонів гривень. Сама програма запрацює ближче до літа».

Хто має право на отримання дотації?

Дотація за молодняк буде виплачуватися селянам, які будуть утримувати молодняк великої рогатої худоби в своєму господарстві до певного віку на дату подання документів. При цьому, на відміну від інших заходів державної підтримки тваринництва, отримати дотацію зможуть не всі члени домогосподарства, а тільки особа, вказана у документах, якими ідентифікується тварина.

Який розмір дотації та порядок виплати?

Виплати за народжених телят в одному господарстві будуть виплачуватися тричі на рік до досягнення тринадцятимісячного віку теляти. Їх розмір залежатиме від досягнення певного віку тварини. Зокрема, від народження і до 5 місяців – 300 гривень за голову, від 6 і до 9 місяців – 700 гривень і від 9 до 13 – 1500 гривень. Загальна сума за утримання однієї тварини не може перевищувати двох з половиною тисяч гривень.

Куди подавати документи?

Документи для отримання дотації на молодняк прийматимуться за місцем, де розташоване господарство, тобто сільськими, селищними, міськими радами або органами управління об’єднаних громад. Вони ж впродовж п’яти днів направлятимуть відповідну інформацію до Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. Розподіл бюджетних коштів між їх розпорядниками нижчого рівня затверджуватиметься в Мінагрополітики на підставі отриманих з регіонів заявок.

Документи і строки їх подання

Щоб отримати зазначені кошти, власник має подати до місцевого органу самоврядування копії паспортів ВРХ, а в разі утримання 10 і більше голів молодняка – витяг з Єдиного державного реєстру тварин; копію паспорта громадянина України; копію довідки або договору про відкриття рахунку в банку та документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

До речі, отримати дотацію на молодняк зможуть лише ті власники, чия худоба ідентифікована. Таким чином, перш ніж подавати документи на виплату, необхідно провести ідентифікацію і реєстрацію теляти, народженого у вашому господарстві або придбаного. Для проведення ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби необхідно звертатися до відповідальних спеціалістів районних державних лікарень ветеринарної медицини.

Заявки приймаються до 1 травня, до 1 вересня і до 1 грудня поточного року в порядку черговості їх надходження.

                                                                                                                                                 Автор - Марія ПУЧИНЕЦЬ

Джерело: http://zemlyaivolya.net/index.php