Напевне, в Україні не знайдеться жодної людини, яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторінок «Кобзаря» Тараса Шевченка. Творчість цього поета байдужим вона не залишає нікого. Сьогодні, майже через півтора століття після його смерті, твори, написані Великим Кобзарем, хвилюють, навчають, тривожать душі. Син кріпака, сирота змалку, талановитий юнак… Про ці факти з життя Тараса Григоровича ми знаємо давно. Повторюємо їх як завчену раз і назавжди інформацію, анітрохи не замислюючись над їх справжньою сутністю: яку ж силу духу слід мати, щоб у таких умовах не зламатися, не збайдужіти душею, не зчерствіти серцем, а все думати і піклуватися про свій народ?

Фото без опису       9 березня Україна відзначила річницю дня народження Тараса Шевченка. Мринська громада не могла залишитися осторонь цієї епохальної події. З метою вшанування Кобзаря було проведено шевченківський тиждень в публічній бібліотеці та навчальних закладах сільської ради.

       В Мринській публічній бібліотеці та її філіях в селах громади були організовані такі просвітницькі заходи:

1)     Книжкова виставка-огляд « Т.Шевченко – світова наша слава» та однойменна літературна година  - Селищенська бібліотека-філія;

2)     Книжкова виставка-огляд «В моєму серці Тарас», інформаційна година «Ми тебе не забудемо, Тарас» - Лихачівська бібліотека-філія;

3)     Конкурс «Кращий декламатор поезії Т.Г. Шевченка» та книжкова виставка «Стежками Шевченкової долі» - Плосківська бібліотека-філія;

4)     Виставка малюнків «Шевченко Тарас – наче сонце для нас», книжкова виставка-бесіда «Слово Тараса наша зброя і окраса» - Хотинівська бібліотека-філія;

5)     Книжкова викладка «Шляхи Кобзаря – це шлях народу» - Роздольненська бібліотека-філія;

6)     Літературна година «Могутній голос Кобзаря» та покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченка – с. Мрин.

        Активно, впродовж тижня вшановували пам’яті про величну постать в житті українського народу і в загальноосвітніх навчальних закладах. Вчителі та учні активно готувалися до цих заходів, з величезним завзятям проводили їх і результатом залишились задоволені всі. Кожен учень від першокласників до випускників приймав активну участь в заходах.

Фото без опису

        Шевченківські дні розпочинались і закінчувались урочистими лінійками. Інформаційні хвилинки «Незабутній Шевченко» проведенні на класних годинах. Організовано книжковий вернісаж «Шевченко не поет, а голос душі українського народу». На уроках української мови та літератури вчителі Селищенської ЗОШ І-ІІ ст. приділили особливу увагу вивченню творів та біографії Кобзаря і разом з учнями підготували презентації. Наймолодші учні 1 – 4 класів малювали ілюстрації до творів Т.Г.Шевченка та проводили тематичне літературне читання та конкурс віршів.

        В Мринській ЗОШ І-ІІІ ст. проведено черговий випуск шкільної стінгазети «Шевченко – геній українського народу».

Фото без опису

        Вчителі та учні 5-11 класів Лихачівської ЗОШ І-ІІІ ст. організували театральну постановку «Жінки в драмі кохання Тараса Шевченка».

Фото без опису        Бібліотекарі Плосківського НВК провели тематичну виставку художньої та мемуарної літератури, присвячену життю і діяльності Т.Г. Шевченка, «Шевченкове слово не старіє в віках».

        На завершення проводили літературні вікторини - «Знавці Шевченківського слова», «Пізнай героя» та «Кобзареве слово - вічне».

        Велика подяка всім учням, вчителям та працівникам Мринської сільської ради, що взяли участь у проведенні Шевченківських днів. Адже це великий вклад у майбутнє нашої Батьківщини та ще один крок до того, щоб в душах дітей запалився вогонь патріотизму та любові до України і її культурної спадщини.

БІльше фото в галереї

Виконком Мринської сільської ради