В умовах зимового періоду основною причиною виникнення пожеж у приватному житловому секторі громадян району є порушення правил пожежної безпеки під час влаштування та експлуатації приладів пічного опалення. Детальніше аналізуючи дану причину, слід відмітити, що в основному лихо трапляється через відсутність належної протипожежної відстані від печей або димарів до дерев’яних стін чи перекриття будинків, появу тріщин у цегляній кладці системи опалення, випадіння жарин з топкових дверцят на підлогу, надмірне перегрівання печей та розміщення впритул до них меблів, занавісок або інших спалимих речей.

        Так – 22 лютого в с. Тертишники Носівського району виникла пожежа в двоповерховому житловому будинку, де причиною її виникнення послужило відсутність протипожежної розділки між опалювальною грубою та дерев’яним перекриттям будинку. Вогнем знищено міжповерхове перекриття на площі 3 метри квадратних, перекриття на площі 8 метрів квадратних, пошкоджено майно на другому поверсі.

       Завдяки залагодженим та професійним діям рятувальників дана пожежа була швидко ліквідована та не було допущено розповсюдження пожежі на всю будівлю та майно. Та господарі залишились під дахом будинку.

     Щоб уникнути подібного лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, слід дотримуватися наступних правил безпеки. По-перше, перевірити відповідність відстані від внутрішніх стінок печі та димаря до дерев’яних стін і перекриття будинку. Вона визначається вимогами будівельних норм і здебільшого становить не менше 38 см. Щоб мати змогу своєчасно виявити тріщини в цегляній кладці печі та димаря, їх необхідно білити. Поява слідів кіптяви вкаже на наявність та місця пошкоджень. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою бензину чи інших горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, занавіски та інші спалимі речі впритул до печей, відстань до них має бути не менше 0,5 м. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці.

А.М. Шелестюк

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області